Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia
28 września 2010, 12:41Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia krwi ani nie powoduje spadku zagrożenia ze strony innych czynników ryzyka chorób serca. Dr Randall Stafford ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda podkreśla, że wyniki 12-tygodniowego studium dołączają do coraz większej puli dowodów, że suplementy w postaci przeciwutleniaczy nie poprawiają funkcji serca (Archives of Internal Medicine).
Słonie na wakacjach w spa
13 lipca 2011, 12:12Sześćdziesiąt cztery słonie z hinduistycznej świątyni Guruvayur Sree Krishna w Thrissurze wyjeżdżają, a właściwie już wyjechały na miesięczne wakacje. Mają w tym czasie dostawać tyle pożywienia, by przybrać na wadze 317,5-363 kg. Poza tym będą zażywać kąpieli w wodzie z aromatycznymi olejkami, a także przejdą serię masaży.
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego
19 sierpnia 2013, 10:41Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.
Sok grejpfrutowy ogranicza wzrost wagi myszy na wysokotłuszczowej diecie
14 października 2014, 14:17Sok grejpfrutowy ogranicza przyrost wagi u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
Wyciąg z grzyba pomaga walczyć z otyłością
24 czerwca 2015, 12:55Badania na myszach pokazały, że wyciąg z lakownicy żółtawej (Ganoderma lucidum), grzyba stosowanego w tradycyjnej medycynie chińskiej, pomaga leczyć otyłość, zmieniając mikrobiom jelit.
Tłuszcz upośledza wzrost gąsienicy
5 kwietnia 2016, 09:33Tłuszcz upośledza wzrost gąsienic zawisaka tytoniowego (Manduca sexta).
Składnik oliwy zapobiega guzom mózgu?
6 czerwca 2017, 11:12Kwas oleinowy z oliwy może zapobiec rozwojowi nowotworu mózgu.
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
Wysokotłuszczowa dieta przekłada się na pogrubienie błony komórek śródbłonka
1 marca 2019, 15:12Lipoproteina niskiej gęstości (LDL), główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów, oraz utlenione lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. oxidised low density lipoproteins, oxLDL) powodują pogrubienie oraz podwyższone napięcie błony w komórkach śródbłonka. Zmiany poziomu LDL i oxLDL we krwi pod wpływem wysokotłuszczowej diety zaburzają integralność śródbłonka i zapoczątkowują procesy związane z miażdżycą.